Zbigniew Buczkowski

Polnischer Film- und Theaterschauspieler. Vor seiner Karriere war er ausgebildeter Elektriker und nur durch Zufall wurde er von Janusz Kondratiuk in dem Film Dziewczyny do wzięcia besetzt, seitdem widmet er sich der Schauspielkunst. Von 1983 bis 1985 war er am Teatr Komedia in Warschau tätig.

Filmografie (Auswahl):

2006 - Wszyscy jesteśmy Chrystusami
2005 - Po sezonie
2005 - Lawstorant  
2002 - Rób swoję, ryzyko jest twoje
2002 - Dzien świera  
2001 - Tryumf pana Kleksa  
2001 - Córa marnotrawna  
1999 - Ajlawju
1998 - Złoto dezerterów   
1997 - Rokój 107  
1996 - Złote runo  
1996 - Nocne graffiti  
1995 - Nic śmiesznego  
1995 - Dzieje mistrza twardowskiego   
1994 - La Belle de Varsovie
1994 - Szczur  
1994 - Jest tak jest  
1993 - Uprowadzenie Agaty  
1993 - Straszny sen dzidziusia Górkiewicza
1993 - Komedia Małżeńska
1993 - Człowiek z...  
1992 - Zwolnieni z Życia
1992 - Wielka wsypa   
1992 - Kawalerskie życie na obczyźnie  
1992 - Czy ktoś mnie kocha w tym domu?  
1991 - Rozmowy kontrolowane  
1991 - Przeklęta
1991 - Głos  
1990 - Zabić na Końcu  
1990 - Ucieczka z kina  “Wolność”   
1990 - Świnka  
1990 - Piggate   
1990 - Kramarz  
1990 - Kanalia   
1990 - Janka   
1989 - Virtuti  
1989 - Ring  
1989 - Powrót Wabiszczura  
1989 - Porno  
1989 - Po własnym pogrzebie  
1989 - Galimatias czyli Kogel - Mogel II  
1989 - Co lubią tygrysy
1988 - Zmowa  
1988 - Zakole  
1988 - Oszołomienie
1988 - Akwen Eldorado
1987 - Zabij mnie glino
1987 - Trójkąt Bermudzki 1987 - Śmierć Johna L.  
1987 - Śmieciarz
1987 - Sonata Marymoncka
1987 - Rajski ptak
1987 - Polska historia kina
1987 - Misja specjalna  
1987 - Jedenaste Przykazanie
1987 - Cesarskie Cięcie  -Życie wewnętrze
1986 - Rykowisko  
1986 - Ostatni dzwonek
1986 - Kurs na lewo   
1986 - Epizod Berlin - West   
1985 - Rośliny Trujący
1985 - Podróże pana Kleksa
1985 - Pan W.  
1985 - Mrzonka
1985 - Menedżer  
1985 - Lustro  
1985 - Kronika wypadków miłosnych    
1985 - Greta   
1985 - Dłużnicy śmierci   
1984 - Smażalnia story    
1984 - Siedem życzeń   
1984 - Romans z intruzem   
1984 - Porcelana w składzie słonia   
1984 - Baryton  
1984 - Alabama   
1983 - Wierna Rzeka      
1983 - Ufo   
1983 - To tylko rock  
1983 - Szkatułka z Hongkongu    
1983 - Szczęśliwy brzeg   
1983 - Planeta krawiec   
1983 - Piętno  
1983 - Na odsiecz wiedniowi
1983 - Kasztelanka    
1983 - Dolina szczęścia   
1983 - Akademia pana Kleksa  
1982 - Wyjście awaryjne  
1982 - Śpiewy po rosie
1982 - Smak czekolady    
1982 - Słona róża    
1982 - Prognoza pogody
1982 - Pajęczyna    
1982 - Odlot   
1982 - Niech cię odleci mara
1982 - Matka królów   
1982 - Klakier   
1982 - Karate po polsku   
1981 - Yokohama  
1981 - Wojna światów – następne stulecie   
1981 - Wielka majówka   
1981 - Spokojne lata   
1981 - Przypadki Piotra S.   
1981 - Pogotowie przyjedzie  
1981 - Karabiny
1981 - Dziecinne pytania  
1981 - Człowiek z żelaza   
1981 -  Amnestia   
1980 - Wizja lokalna 1901   
1980 - W biały dzień   
1980 - Powstanie Listopadowe 1830 - 1831  
1980 - Miś   
1980 - Lęk przestrzeni    
1980 - Grzechy dzieciństwa
1980 - Droga  
1980 - Ćma   
1980 - Bajki na dobranoc   
1979 - Wściekły  
1979 - Terrarium  
1979 - Skradziona kolekcja
1979 - Prom do Szwecji  
1979 - Golem   
1979 - Gazda z diabelnej   
1978 - Nauka latania   
1977 - Rebus   
1977 - Pokój z widokiem na morze
1976 - Przepraszam, czy tu biją?   
1976 - Czy jest tu panna na wydaniu  
1975 - Mała sprawa   
1974 - Głowy pełne gwiazd  
1973 - Pies
1973 - Hubal  
1972 - Dziewczyny do wzcięcia
Vorname:
Zbigniew
Name:
Buczkowski
Geburtsdatum:
20.03.1951
Geburtsort:
Warszawa
Darsteller
Nichts Lustiges, Der Mann aus Eisen, Inneres Leben, Wir sind alle Christus, The Day of the Wacko, Ajlawiu, Abgehörte Gespräche, Porno, Flucht aus dem Kino "Freiheit"